Składniki (na 2–3 porcje):
- 1 opakowanie Nuggetsów w tempurze od Aves
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały ogórek świeży
- 1 marchewka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- Sezam do posypania
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
- Olej do smażenia (jeśli wybierasz wersję z patelni)
- Sos sweet chili lub majonez wasabi – do podania
- Ryż jaśminowy lub sałatka z młodych liści jako dodatek
Przygotowanie:
- Nuggetsy w tempurze – sposób podania
Możesz je przygotować na dwa sposoby – wrzucić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w 200°C (najlepiej na kratce – będą wtedy równomiernie chrupiące), lub usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni – do uzyskania złocistego koloru. To zależy, ile masz czasu i jaki efekt chcesz osiągnąć. Jedno jest pewne – w każdej wersji będą pyszne. - Pikantny majonez limonkowy
W miseczce połącz majonez z sosem sojowym i sokiem z limonki. Wymieszaj dokładnie – ten prosty sos doda nuggetsom ciekawego, lekko azjatyckiego akcentu. - Warzywa
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na mandolinie. Ogórka pokrój w plasterki lub paski, awokado – w półksiężyce. Jeśli masz kolendrę, porwij ją na drobne liście. - Podanie
Na talerzu rozłóż porcję ugotowanego ryżu jaśminowego albo świeżą sałatę. Ułóż chrupiące nuggetsy w tempurze, dodaj warzywa, polej całość majonezem limonkowym, posyp sezamem i ziołami. Obok możesz postawić miseczkę z sosem sweet chili lub ostrym majonezem – idealnie podkręci smak.
Wariacje i inspiracje:
- Wersja lunchowa? Wrzuć nuggetsy, warzywa i sos do wrapa lub pity – masz gotową przekąskę do pracy.
- Lubisz ostre smaki? Dopraw sos majonezowy pastą chili lub dodaj odrobinę świeżego imbiru.
- Goście za progiem? Zaserwuj nuggetsy w tempurze jako finger food z trzema sosami: klasyczny majonez, słodko-kwaśny, i ostry jogurtowy.