AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Dania na ciepło

Dania na ciepło

Wyśmienite na gorąco

To takie proste!

Aves

Sos z sera pleśniowego typu blue

Skadniki:
  • ser pleśniowy typu blue – 150 g
  • smietana 36% -1 szklanka
  • sól, pieprz do smaku
  • woda ¼ szklanki

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj śmietanę z woda. Na wolnym ogniu do zagotowanej śmietany z woda dodaj pokruszony ser pleśniowy typu BLUE cały czas mieszając. Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany zdejmij z ognia i polej danie.

Aves

SOS Z ŻURAWINY I CZERWONEGO WINA

Skadniki:

• czerwone wino wytrawne – 300 ml

• zurawina w zelu – 200g

• pieprz lub ostra papryka do smaku

Przygotowanie:

W rondelku zagotuj czerwone wino, następnie dodaj żurawinę. Zmniejsz ogień cały czas mieszając. Można dodać pieprz lub ostra paprykę dla osób lubiących wyrazisty smak.

Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany zdejmij z ognia i przelej do sosjerki lub bezpośrednio na danie.

PRZYGOTOWANIE CAŁEJ PIECZENI

  • Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół.
  • Wyjmij pieczeń z opakowania
  • Cała bez krojenia przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę
  • Do rozgrzanego piekarnika na środkowa półkę wstaw pieczeń
  • Ustaw piekarnik na 25-30 minut w zależnosci od piekarnika
  • Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, ze jest gotowa
  • Wyjmij pieczeń i przełóż na paterę do podania
  • Pieczeń można pokroić w plastry przed podaniem lub podać w całości
  • Sos podajemy w sosjerce i/lub bezpośrednio na pieczeni.

PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH W PIEKARNIKU

  • Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół
  •  Wyjmij pieczeń z opakowania
  • Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm
  • Plastry ułóż obok siebie w naczyniu lub na blaszce 
  • Blaszkę / naczynie można delikatnie posmarować woda wymieszana z olejem, aby pieczeń nie przywarła do spodu
  • Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę wstaw produkty 
  • Ustaw piekarnik na 5-8 minut w zależności od piekarnika
  • Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, ze jest gotowa
  • Plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy 
  • Dodatkowy sos podajemy w sosjerce

PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH NA PATELNI

  • Weź patelnie 
  • Wyjmij pieczeń z opakowania
  • Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm 
  • Rozgrzej patelnie z minimalna ilością oleju 
  • Na rozgrzana patelnie delikatnie ułóż plastry pieczeni 
  • Po 2-3 minutach obróć plastry
  • Gotowe plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy 
  • Dodatkowy sos podajemy w sosjerce

Smacznego!