Pierś z kurczaka po parysku to soczysty filet w delikatnej panierce bez bułki tartej, jak to ma miejsce w tradycyjnym kotlecie. To miękkie i delikatne mięso obiadowe, które jest lubiane również przez dzieci, dlatego obowiązkowo powinno znaleźć się w menu każdej rodzinnej restauracji.

Filet z kurczaka po parysku to świetne urozmaicenie menu, pozycja obowiązkowa dla barów i restauracji. Filet drobiowy po parysku jest z zewnątrz miękki i złocisty, a w środku pysznie treściwy i soczysty. Jego przyrządzanie w dużych ilościach w lokalu gastronomicznym, restauracji lub na stołówce, to zajęcie czasochłonne. Owszem, warte zachodu, jednak nie każdy restaurator może sobie na nie pozwolić czy z to z powodu ograniczonej ilości kucharzy, miejsca do smażenia, czy trudności logistycznych z regularnymi dostawami i przechowywaniem mięsa w surowej postaci. Od czego jednak są firmy takie jak my, producenci i dostawcy produktów mięsnych głęboko mrożonych z drobiu, wykonanych ze składników wysokiej jakości, w towarzystwie aromatycznych przypraw?

Kotlet drobiowy po parysku

Renomowany dostawca gotowych produktów dla gastronomii

Jako renomowana firma od lat dostarczająca naszym klientom gotowe produkty drobiowe, do restauracji polecamy gotowy filet drobiowy po parysku w wersji z panierką z mąki pszennej, czyli Kotlet drobiowy Aves. Nasze kotlety po rozmrożeniu są gotowe do podgrzania czy podsmażenia na patelni, w piekarniku, frytownicy oraz kuchence mikrofalowej. Kotlet drobiowy Aves świetnie sprawdza się w roli kotleta z kurczaka po parysku. Jego soczyste mięso ma wyrazisty smak i przywodzi na myśl domową kuchnię.

Kotlet z kurczak po parysku z surówką z pora

Składniki:

  • Kotlet drobiowy Aves w panierce z mąki pszennej
  • Ziemniaki
  • Masło
  • Zielona cebulka
  • Marchew
  • Por
  • Jabłko
  • Majonez
  • Kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Obieramy ziemniaki, gotujemy je w osolonej wodzie.

2.  W międzyczasie przygotowujemy surówkę z pora i marchewki: pora płuczemy i kroimy w cienkie prążki, umieszczamy je na sicie i przelewamy wrzątkiem, aby jego smak był łagodniejszy. Marchewkę i jabłko po obraniu umieszczamy w malakserze, wybierając tarkę o grubych oczkach. Następnie umieszczamy warzywa w jednej misce. Dodajemy śmietanę lub jogurt, solimy i pieprzymy do smaku. Schładzamy w lodówce przez 20 minut.

3.   Podsmażamy kotlety Aves na rozgrzanym na patelni maśle.

4.  Serwujemy tłuczone ziemniaki z podsmażonymi kotletami oraz surówką z pora i marchewki.

 Filet z kurczak po parysku

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Jajka
  • Mąka pszenna
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Posiekana natka pietruszki
  • Ryż
  • Sałata lodowa
  • Sos winegret

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy mięso, kroimy je w poprzek w niewielkie kotlety.
  2. Rozkładamy mięso na desce, delikatnie je tłuczemy, solimy i pieprzymy.
  3. Rozbijamy jajka, łączymy je z odrobiną mąki. Zamaczamy w panierce z każdej strony  przygotowane kawałki kurczaka.
  4. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy kolety z obu stron. 
  5. W międzyczasie gotujemy ryż i przyrządzamy sałatkę z sałaty lodowej z sosem winegret.
  6. Serwujemy pierś z kurczaka po parysku posypaną siekaną zieloną cebulką z ryżem i sałatą.

Filet z kurczaka po parysku to uniwersalna i atrakcyjna propozycja, która świetnie wpisuje się w potrzeby sektora HoReCa. Dodaj filet z kurczaka po parysku do swojej oferty lub przygotuj go w domu i przekonaj się, jak łatwo można połączyć wygodę przygotowania z niepowtarzalnym smakiem!

Poznaj więcej inspiracji: Kotlet mielony w sosie pieczarkowym

Smacznego!