AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Dania na ciepło

Kotlet mielony w sosie pieczarkowym

Kotlet mielony z pieczarkami i ziemniakami to wyśmienite, często serwowane w naszej polskiej kuchni, danie obiadowe. Jest popularne zwłaszcza zimową porą, kiedy mamy mniejszy wybór świeżych warzyw, a niskie temperatury sprawiają, że chętnie wybieramy ciepłe, gęste i pożywne potrawki, np. na bazie śmietany.

Przyrządzanie kotletów mielonych to zadanie czasochłonne, dlatego wiele lokali gastronomicznych decyduje się na zamawianie produktów mrożonych, gotowych do podgrzania na patelni, w piekarniku, frytownicy czy kuchence mikrofalowej. Takim produktem jest kotlet mielony drobiowy Aves, soczyste mięso o wyrazistym smaku, które stanowi kwintesencję domowej kuchni. Poniżej propozycje dań, w których kotlet mielony i pieczarki grają główne role.

Kotlet drobiowy mielony z sosem

Kotlet mielony w sosie pieczarkowym – przepis

Składniki:

  • Kotlety mielone Aves
  • Ziemniaki
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Olej lub masło
  • Śmietana 18% lub 30%
  • Bulion warzywny lub drobiowy
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz
  • Majeranek
  • Cytryna
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Obieramy ziemniaki, gotujemy je w osolonej wodzie.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienką kostkę lub plasterki.

3. Obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę.

4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, aż będzie miękka i szklista.

5. Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5-7 minut, aż puszczą wodę i lekko się zarumienią.

6. Zagęszczamy sos, dodając do pieczarek łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, a następnie smażymy dalej.

7. Do pieczarek wlewamy bulion, zagotowujemy.

8. Zmniejszamy ogień, następnie wlewamy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cytryną dla lekko kwaskowego smaku. Gotujemy przez około 7 minut na małym ogniu.

9. Podajemy tłuczone ziemniaki z podsmażonymi kotletami mielonymi Aves polanymi sosem pieczarkowym. Według uznania możemy serwować z bukietem surówek.

Kotlet mielony z pieczarkami – przepis

Składniki:

  • Ziemniaki
  • Kotlety mielone Aves
  • Pieczarki
  • Ser żółty w kawałku
  • Olej
  • Sól, pieprz
  • Posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Obieramy ziemniaki, gotujemy je.

2. Pieczarki myjemy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcemy wzbogacić smak i przygotować kotlet mielony z pieczarkami i serem, trzemy również ser twardy i odstawiamy na bok.

3. Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy tak przygotowane pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem.

4. Po wystudzeniu dodajemy tarty ser, natkę pietruszki, następnie mieszamy całość.

5. Serwujemy podsmażony kotlet z pieczarkami i serem oraz tłuczonymi ziemniakami i surówkami.

Kotlet mielony z sosem pieczarkowym
Kotlet mielony z sosem pieczarkowym

Kotlety mielone – jak przyrządzić?

Jeśli nie decydujemy się na zaopatrzenie gastronomii z oferty producentów i dostawców produktów głęboko mrożonych, musimy odpowiednio zaplanować prace związane z ich własnoręcznym przyrządzeniem, włącznie z zamówieniem produktów. Poniżej klasyczny przepis na kotlety mielone.

Składniki:

  • Mięso mielone drobiowe lub wieprzowo-wołowe
  • Cebula
  • Jajko
  • Sucha bułka
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • Czosnek
  • Sól i pieprz
  • Majeranek
  • Olej lub smalec

Sposób przygotowania:

1. Namaczamy suchą bułkę w mleku na kilka minut, aż do zmięknięcia. Następnie odciskamy nadmiar mleka.

2. Do miski wkładamy mięso mielone.

3. Obieramy cebulę, siekamy ją lub trzemy na tarce. Możemy ją lekko zeszkliwić na oleju na patelni.

4. Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy go do mięsa.

5. Następnie do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek. W zależności od preferencji można dodać posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy składniki.

6. Formujemy kotlety z masy mięsnej i lepimy z nich kulki wielkości piłki tenisowej, następnie je spłaszczamy. Jeśli masa jest zbyt lepka, możemy obsypać tak przygotowane kotlety odrobiną bułki tartej.

7. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec. Smażymy mięso na średnim ogniu ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

8. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy kotlety przez kolejne 5-7 minut, aby były upieczone w środku.

Kotlet mielony w sosie pieczarkowym to sprawdzony wybór zarówno na domowy obiad, jak i w gastronomii. Aby zaoszczędzić czas na przygotowaniach, warto sięgnąć po wysokiej jakości mrożone produkty horeca, takie jak gotowe kotlety mielone, które można szybko podać z dodatkiem ziemniaków, surówki i aromatycznego sosu. To praktyczne rozwiązanie, które nie tylko ułatwia pracę, ale też pozwala zachować tradycyjny smak tego popularnego dania.Poznaj więcej inspiracji: Kotlet po kijowsku – de volaille.

Smacznego!