AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Dania na ciepło

Kotlet po kijowsku – de volaille

Nie każdy wie, że popularne mięso obiadowe o francusko brzmiącej nazwie de volaille to kotlet po kijowsku. Delikatne panierowane mięso z kurczaka z rozpływającym się masłem w środku stanowi wyborną bazę obiadowego dania. Jaka jest historia tego prostego, pysznego drobiowego mięsa? Z czym najlepiej serwować kotlet po kijowsku w restauracji?

De volaille to filet z kurczaka, najczęściej z piersi, panierowany i smażony na głębokim tłuszczu. W środku wypełniony jest masłem i ziołami, co sprawia, że po rozkrojeniu roztopione masełko wylewa się, okraszając swoim smakiem i aromatem pozostałe składniki serwowanego dania, np. ziemniaki. De Volaille Extra Aves to tradycyjnie przyrządzone mięso, prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Zanim jednak przejdziemy do tego, z czym najlepiej podawać go w lokalu gastronomicznym, prześledźmy jego historię.   

De volaille – skąd nazwa?

Dokładne pochodzenie nazwy kotleta nie jest w pełni jasne. Nazwy „de volaille” lub „kotlet po kijowsku” wskazują na francuskie lub ukraińskie pochodzenie. Wg ukraińskiej wersji taki sposób przyrządzania mięsa drobiowego pochodzi od kucharzy z Kijowa, z przełomu XIX i XX w., którzy opracowali go prawdopodobnie z myślą o serwowaniu dania w ekskluzywnych restauracjach gościom z zagranicy. Alternatywna teoria mówi, że kotlet po kijowsku ma korzenie we francuskiej kuchni, która była popularna w Rosji, w XVIII wieku, za czasów panowania Katarzyny II.

kotlet po kijowsku
De volaille z kurczaka z ziemniakami i marchewką

Kotlet po kijowsku – przepis

Poniżej przepis na tradycyjny de volaille z masłem. „Dewolaje z kurczaka z masłem” mogą być też przyrządzane na inny sposób: również z żółtym serem, szpinakiem, pieczarkami z cebulką. 

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • Masło
  • Olej roślinny
  • Koperek
  • Czosnek
  • Jajka
  • Bułka tarta
  • Mąka pszenna
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozcieramy czosnek, siekamy koperek. Łączymy z masłem, doprawiając odrobiną pieprzu. Następnie dzielimy tak przygotowane masło na części.
  2. W trzech oddzielnych naczyniach przygotowujemy składniki: mąkę, bułkę tartą oraz rozbite i wymieszane jajka.
  3. Piersi z kurczaka rozkładamy na boki, pomagając sobie za pomocą nacięć wykonanych nożem. Delikatnie rozbijamy piersi tłuczkiem na cienki płat, nie rozrywając struktury mięsa.
  4. Formujemy kotleta de volaille z kurczaka. W tym celu zawijamy płat mięsa wokół masła, następnie formujemy owalny walec.
  5. De volaille z masłem oprószamy mąką, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i otaczamy w bułce tartej. Aby zapobiec wyciekaniu masła, końcówki kotleta po kijowsku panierujemy podwójnie.
  6. Na patelnię z klarowanym masłem lub rozgrzanym olejem kładziemy kotlety i smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy na pergamin i umieszczamy na 5-8 minut w piekarniku w temperaturze max. 190°C.

kotlet po kijowsku przepis
De volaille z kurczaka z ziemniakami i szparagą

De volaille z kurczaka – z czym podać?

Z czym najlepiej smakuje kotlet po kijowsku? Poniżej propozycje dań obiadowych z użyciem De Volaille Extra Aves z oferty HoReCa. Ważną zasadą jest, by serwować de volaille z kurczaka od razu po usmażeniu, aby po rozkrojeniu wyciekło z niego gorące masło. 

  1. De Volaille Extra Aves z ziemniakami, zasmażana marchewka z groszkiem.
  2. De Volaille Extra Aves z kaszą jaglaną, surówka z białej kapusty.
  3. De Volaille Extra Aves z ziemniakami, szparagi.
  4. De Volaille Extra Aves z kluskami śląskimi, buraczki.

de volaille z masłem
De volaille z kurczaka z kaszą

Chcesz podbić podniebienia swoich gości? Sięgnij po De Volaille Extra Aves, przygotowywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Podaj z ziemniakami i szparagami, kluskami śląskimi czy zasmażaną marchewką z groszkiem, a stworzysz danie, które oczaruje smakiem i aromatem. Postaw na jakość i pewność, wybierając produkty Aves – gwarancję doskonałego smaku w każdym kęsie!

Poznaj więcej inspiracji: Filet z kurczaka po włosku.

Smacznego!