AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Dania na ciepło

Filet z kurczaka po włosku

Kurczak po włosku? Kuchnia włoska kojarzy nam się ze spaghetti, pastą, pizzą, rybami i owocami morza. Tymczasem kurczak po włosku z mozzarellą czy kurczak po włosku z pomidorami to danie warte zaserwowania klientom restauracji. Jako baza posłuży nam Filet Mezzo, czyli filet z kurczaka. Produkt ten jest dostępny w naszej ofercie jako produkt mrożony, a po rozmrożeniu i upieczeniu go odkryjemy jego soczysty, pyszny smak.

Kurczak po włosku z pomidorami

Kurczak po włosku – przepis

Przedstawiamy przepis na Filet Mezzo z kurczaka w sosie marinara, z mozzarellą. Sos marinara to de facto sos z pomidorów przyprawiony aromatycznymi ziołami.

Składniki:

  • Soczysta pierś z kurczaka – Filet Mezzo
  • Olej
  • Mozzarella
  • Sos marinara – pomidory w puszce, cebula, czosnek, zioła, liść laurowy, świeże listki bazylii, oliwa z oliwek, 
  • sól

Przygotowanie sosu marinara:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.
  2. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 6-7 min. aż do uzyskania złotego koloru.
  3. W misce rozgniatamy pomidory widelcem.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i zalewamy pomidorami.
  5. Dodajemy listki bazylii, liść laurowy i gotujemy aż do momentu zgęstnienia sosu, mieszając sos kilka razy podczas gotowania.
  6. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę oliwy z oliwek i kilka pokrojonych listków bazylii.
  7. Doprawiamy do smaku solą.

Kurczaka po włosku w sosie marinara, z mozzarellą najlepiej serwować z makaronem.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy filet z kurczaka z każdej strony.
  2. Układamy na kawałkach fileta grube plasterki mozzarelli, zalewamy sosem marinara.
  3. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.

Filet z kurczaka po włosku
Filet z kurczaka po włosku

Kurczak po toskańsku – przepis

Kurczak po włosku w toskańskim stylu to danie skąpane w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jak każde włoskie danie, proste i złożone z niewielu składników, za to składników dobrej jakości.

Składniki:

  • Soczysta pierś z kurczaka – Filet Mezzo
  • Czosnek
  • Suszone oregano
  • Bulion drobiowy
  • Śmietanka 18% do zup i sosów
  • Suszone pomidory
  • Świeże liście szpinaku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
  • Mąka pszenna
  • Tarty parmezan lub grana padano

Sposób przygotowania:

  1. Filet Mezzo z kurczaka doprawiamy oregano, nacieramy startym czosnkiem i smarujemy oliwą, następnie obtaczamy go w mące.
  2. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oliwy i smażymy obtoczone w mące mięso z obu stron, aż się ładnie zarumieni.
  3. Odkładamy Fileta Mezzo z patelni na talerz. Na patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy go.
  4. Wkładamy z powrotem mięso, wyjmujemy z zalewy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię, a następnie gotujemy przez minutę. Przewracamy filety na drugą stronę i gotujemy przez kolejną minutę.
  5. Dolewamy śmietankę i całość ponownie zagotowujemy. Dodajemy świeże liście szpinaku, zanurzamy je w sosie, aby zmiękły. Gotujemy przez około dwie minuty aż do zgęstnienia sosu.
  6. Podajemy posypane tartym serem. Kurczaka po toskańsku w restauracji czy bistro można serwować z makaronem, ziemniakami, kopytkami, gnocchi lub kluskami śląskimi.

Filet z kurczaka po toskańsku
Filet z kurczaka po toskańsku

Włoska kuchnia składa się z prostych składników. Nieskomplikowane dania wymagają najczęściej oliwy, przypraw, pomidorów, różnego rodzaju serów, bakłażana, cukinii, cebuli i czosnku. Treścią są ryby, owoce morza, makarony i gnocchi, jednak jak się okazuje, włoskie danie można przyrządzić również na bazie fileta z kurczaka. Pyszne włoskie dania z kurczakiem na potrzeby klientów swojej restauracji przygotujesz łatwo i wygodnie z użyciem naszego produktu – Fileta z kurczaka Mezzo. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów głęboko mrożonych dla gastronomii.

Smacznego!