Kurczak po włosku – przepis
Przedstawiamy przepis na Filet Mezzo z kurczaka w sosie marinara, z mozzarellą. Sos marinara to de facto sos z pomidorów przyprawiony aromatycznymi ziołami.
Składniki:
- Soczysta pierś z kurczaka – Filet Mezzo
- Olej
- Mozzarella
- Sos marinara – pomidory w puszce, cebula, czosnek, zioła, liść laurowy, świeże listki bazylii, oliwa z oliwek,
- sól
Przygotowanie sosu marinara:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 6-7 min. aż do uzyskania złotego koloru.
- W misce rozgniatamy pomidory widelcem.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i zalewamy pomidorami.
- Dodajemy listki bazylii, liść laurowy i gotujemy aż do momentu zgęstnienia sosu, mieszając sos kilka razy podczas gotowania.
- Na koniec dodajemy do sosu łyżkę oliwy z oliwek i kilka pokrojonych listków bazylii.
- Doprawiamy do smaku solą.
Kurczaka po włosku w sosie marinara, z mozzarellą najlepiej serwować z makaronem.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy filet z kurczaka z każdej strony.
- Układamy na kawałkach fileta grube plasterki mozzarelli, zalewamy sosem marinara.
- Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
Kurczak po toskańsku – przepis
Kurczak po włosku w toskańskim stylu to danie skąpane w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jak każde włoskie danie, proste i złożone z niewielu składników, za to składników dobrej jakości.
Składniki:
- Soczysta pierś z kurczaka – Filet Mezzo
- Czosnek
- Suszone oregano
- Bulion drobiowy
- Śmietanka 18% do zup i sosów
- Suszone pomidory
- Świeże liście szpinaku
- Sól, pieprz
- Oliwa
- Mąka pszenna
- Tarty parmezan lub grana padano
Sposób przygotowania:
- Filet Mezzo z kurczaka doprawiamy oregano, nacieramy startym czosnkiem i smarujemy oliwą, następnie obtaczamy go w mące.
- Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oliwy i smażymy obtoczone w mące mięso z obu stron, aż się ładnie zarumieni.
- Odkładamy Fileta Mezzo z patelni na talerz. Na patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy go.
- Wkładamy z powrotem mięso, wyjmujemy z zalewy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię, a następnie gotujemy przez minutę. Przewracamy filety na drugą stronę i gotujemy przez kolejną minutę.
- Dolewamy śmietankę i całość ponownie zagotowujemy. Dodajemy świeże liście szpinaku, zanurzamy je w sosie, aby zmiękły. Gotujemy przez około dwie minuty aż do zgęstnienia sosu.
- Podajemy posypane tartym serem. Kurczaka po toskańsku w restauracji czy bistro można serwować z makaronem, ziemniakami, kopytkami, gnocchi lub kluskami śląskimi.
Włoska kuchnia składa się z prostych składników. Nieskomplikowane dania wymagają najczęściej oliwy, przypraw, pomidorów, różnego rodzaju serów, bakłażana, cukinii, cebuli i czosnku. Treścią są ryby, owoce morza, makarony i gnocchi, jednak jak się okazuje, włoskie danie można przyrządzić również na bazie fileta z kurczaka. Pyszne włoskie dania z kurczakiem na potrzeby klientów swojej restauracji przygotujesz łatwo i wygodnie z użyciem naszego produktu – Fileta z kurczaka Mezzo. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów głęboko mrożonych dla gastronomii.