Pieczeń a’la gołąbek od Aves
Jeśli jednak chcesz zaserwować super szybkie danie o smaku i aromacie gołąbków, jest jeszcze Pieczeń a’la gołąbek Aves. Parzona, opiekana, pakowana, gotowa do pokrojenia w plastry i podgrzania. Bazą naszej pieczeni jest mięso z uda kurczaka, drugie skrzypce grają: delikatnie blanszowana kapusta, świeża marchew oraz aromatyczne grzyby moon. Pieczeń można serwować na zimno lub ciepło, w ramach szwedzkiego stołu jak i na suto zastawionym stole podczas przyjęć w lokalu.
Pieczeń a’la gołąbki w sosie pomidorowym
Pierwszą propozycją będzie pieczeń podana w aromatycznym sosie pomidorowym. Do jej przygotowanie będzie potrzebować tylko kilku składników.
Składniki:
- Pieczeń a’la gołąbek Aves
- Bulion
- Passata pomidorowa
- Koncentrat pomidorowy
- Mąka pszenna
- Śmietana do sosów
- Ryż lub ziemniaki
- Koperek
Sposób przygotowania:
- Do gorącego bulionu dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodatkowo zagęszczamy sos mąką. Na końcu dodajemy śmietanę.
- Gotujemy ryż lub ziemniaki, w zależności od preferencji.
- Przygrzewamy pieczeń a’la gołąbek i zalewamy ją aromatycznym pomidorowym sosem. Całość posypujemy siekanym świeżym koperkiem.
- Serwujemy danie na talerzu z ryżem lub ziemniakami, a obok układamy aromatyczną „pieczeń gołąbek” w sosie pomidorowym.
Gołąbki z mięsem z kurczaka bez zawijania w sosie pomidorowym
Jeśli jednak chcesz przygotować dla swoich gości danie a’la gołąbki w sosie pomidorowym od podstaw zainspiruj się naszym przepisem.
Składniki:
- Biała kapusta
- Mielone mięso z kurczaka
- Jajka
- Kasza manna
- Olej lub oliwa
- Bulion
- Passata pomidorowa
- Koncentrat pomidorowy
- Sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
- Koperek
Sposób przygotowania:
- Myjemy kapustę, odkrajamy głąba, szatkujemy kapustę lub siekamy na drobne kawałki. Wkładamy do dużej miski i ugniatamy. Następnie odstawiamy na 15 minut, aby kapusta zmiękła.
- Do tak przygotowanej kapusty dodajemy mielone mięso z kurczaka, pieprz, starty czosnek, paprykę w proszku, mieszamy.
- Formujemy kotleciki i obtaczamy je w kaszy mannej.
- W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i podsmażamy starty czosnek, wlewamy bulion i zagotowujemy.
- Na patelni smażymy kotleciki z obu stron. Obsmażone kotleciki wkładamy do garnka z bulionem i gotujemy na umiarkowanym ogniu około 20 min. W tym czasie nie mieszamy naszych gołąbków, aby zapobiec ich rozpadnięciu.
- Dodajemy passatę, koncentrat. Całość mieszamy bez użycia łyżki, tj. potrząsając lekko garnkiem. Gotujemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy koperkiem.
Gołąbki bez zawijania oraz pieczeń a’la gołąbek to doskonałe propozycje dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu. Dzięki prostocie przygotowania i wyrazistym, domowym smakom, te dania świetnie sprawdzą się zarówno w restauracyjnym menu, jak i na rodzinnych przyjęciach.
Poznaj więcej inspiracji: Kotlet po kijowsku – de volaille