AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Dania na ciepło

Sos z sera pleśniowego typu blue

Szukasz przepisu na wyjątkowo aromatyczny sos, który idealnie dopełni Twoją pieczeń? Ten prosty przepis na sos z sera pleśniowego typu blue to strzał w dziesiątkę! Kremowa konsystencja, wyrazisty smak sera i delikatne przyprawy sprawiają, że to idealny dodatek do soczystej pieczeni. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz całą pieczeń, kroisz ją w plastry, czy smażysz na patelni, ten sos podkreśli walory smakowe mięsa i doda mu wyjątkowego charakteru. Przygotuj składniki i odkryj, jak łatwo można stworzyć coś naprawdę pysznego!

Pieczeń a'la kaczka w sosie z sera pleśniowego

Składniki

  • ser pleśniowy typu blue – 150 g
  • śmietana 36% -1 szklanka
  • sól, pieprz do smaku
  • woda ¼ szklanki

W rondelku zagotuj śmietanę z wodą. Na wolnym ogniu do zagotowanej śmietany z wodą dodaj pokruszony ser pleśniowy typu BLUE cały czas mieszając. Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany zdejmij z ognia i polej danie.

PRZYGOTOWANIE CAŁEJ PIECZENI

  • Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół.
  • Wyjmij pieczeń a’la kaczka z opakowania
  • Cała bez krojenia przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę
  • Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę wstaw pieczeń
  • Ustaw piekarnik na 25-30 minut w zależności od piekarnika
  • Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, ze jest gotowa
  • Wyjmij pieczeń i przełóż na paterę do podania
  • Pieczeń można pokroić w plastry przed podaniem lub podać w całości
  • Sos podajemy w sosjerce i/lub bezpośrednio na pieczeni.

PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH W PIEKARNIKU

  • Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół
  • Wyjmij pieczeń z opakowania
  • Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm
  • Plastry ułóż obok siebie w naczyniu lub na blaszce 
  • Blaszkę / naczynie można delikatnie posmarować woda wymieszana z olejem, aby pieczeń nie przywarła do spodu
  • Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę wstaw produkty 
  • Ustaw piekarnik na 5-8 minut w zależności od piekarnika
  • Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, że jest gotowa
  • Plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy 
  • Dodatkowy sos podajemy w sosjerce

PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH NA PATELNI

  • Weź patelnie 
  • Wyjmij pieczeń z opakowania
  • Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm 
  • Rozgrzej patelnie z minimalną ilością oleju 
  • Na rozgrzaną patelnie delikatnie ułóż plastry pieczeni 
  • Po 2-3 minutach obróć plastry
  • Gotowe plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy 
  • Dodatkowy sos podajemy w sosjerce

Smacznego!