Składniki
- ser pleśniowy typu blue – 150 g
- śmietana 36% -1 szklanka
- sól, pieprz do smaku
- woda ¼ szklanki
W rondelku zagotuj śmietanę z wodą. Na wolnym ogniu do zagotowanej śmietany z wodą dodaj pokruszony ser pleśniowy typu BLUE cały czas mieszając. Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany zdejmij z ognia i polej danie.
PRZYGOTOWANIE CAŁEJ PIECZENI
- Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół.
- Wyjmij pieczeń a’la kaczka z opakowania
- Cała bez krojenia przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę
- Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę wstaw pieczeń
- Ustaw piekarnik na 25-30 minut w zależności od piekarnika
- Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, ze jest gotowa
- Wyjmij pieczeń i przełóż na paterę do podania
- Pieczeń można pokroić w plastry przed podaniem lub podać w całości
- Sos podajemy w sosjerce i/lub bezpośrednio na pieczeni.
PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH W PIEKARNIKU
- Włącz piekarnik na 160°C stopni góra/dół
- Wyjmij pieczeń z opakowania
- Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm
- Plastry ułóż obok siebie w naczyniu lub na blaszce
- Blaszkę / naczynie można delikatnie posmarować woda wymieszana z olejem, aby pieczeń nie przywarła do spodu
- Do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę wstaw produkty
- Ustaw piekarnik na 5-8 minut w zależności od piekarnika
- Obserwuj górę pieczeni – jeżeli będzie zapieczona i rumiana na wierzchu oznacza, że jest gotowa
- Plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy
- Dodatkowy sos podajemy w sosjerce
PRZYGOTOWANIE PIECZENI W KAWAŁKACH NA PATELNI
- Weź patelnie
- Wyjmij pieczeń z opakowania
- Pokrój pieczeń w plastry grubości 2 – 2,5 cm
- Rozgrzej patelnie z minimalną ilością oleju
- Na rozgrzaną patelnie delikatnie ułóż plastry pieczeni
- Po 2-3 minutach obróć plastry
- Gotowe plastry przekładamy na paterę i polewamy sosem, można przystroić plastrami pomarańczy
- Dodatkowy sos podajemy w sosjerce