Składniki
- czerwone wino wytrawne – 300 ml
- żurawina w żelu – 200g
- pieprz lub ostra papryka do smaku
W rondelku zagotuj czerwone wino, następnie dodaj żurawinę. Zmniejsz ogień cały czas mieszając. Można dodać pieprz lub ostrą paprykę dla osób lubiących wyrazisty smak. Po uzyskaniu konsystencji gęstej śmietany zdejmij z ognia i przelej do sosjerki lub bezpośrednio na danie.
PRZYGOTOWANIE CAŁEJ PIECZENI
- Rozgrzej piekarnik do 160°C, ustawiając tryb góra/dół.
- Wyjmij pieczeń a’la kaczka z opakowania.
- Umieść całą pieczeń, bez krojenia, w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
- Wstaw pieczeń na środkową półkę nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 25-30 minut, w zależności od mocy piekarnika.
- Obserwuj, czy wierzch pieczeni jest przyrumieniony, co oznacza, że jest gotowa.
- Wyjmij pieczeń i przełóż na paterę do serwowania.
- Możesz pokroić pieczeń w plastry przed podaniem lub serwować w całości.
- Sos podawaj w sosjerce lub bezpośrednio na pieczeni.
PRZYGOTOWANIE PIECZENI W PLASTRACH W PIEKARNIKU
- Rozgrzej piekarnik do 160°C w trybie góra/dół.
- Wyjmij pieczeń z opakowania.
- Pokrój pieczeń na plastry o grubości 2-2,5 cm.
- Ułóż plastry w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, jeden obok drugiego.
- Możesz delikatnie posmarować naczynie lub blachę wodą z olejem, aby uniknąć przywierania.
- Wstaw naczynie na środkową półkę nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 5-8 minut, w zależności od mocy piekarnika.
- Kiedy wierzch pieczeni będzie przyrumieniony, wyjmij ją z piekarnika.
- Przełóż plastry na paterę, polej sosem i udekoruj plastrami pomarańczy.
- Dodatkowy sos podawaj w sosjerce.
PRZYGOTOWANIE PIECZENI W PLASTRACH NA PATELNI
- Przygotuj patelnię.
- Wyjmij pieczeń z opakowania.
- Pokrój pieczeń na plastry o grubości 2-2,5 cm.
- Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju.
- Delikatnie ułóż plastry pieczeni na rozgrzanej patelni.
- Smaż plastry przez 2-3 minuty, a następnie obróć je na drugą stronę.
- Gotowe plastry przełóż na paterę, polej sosem i udekoruj plastrami pomarańczy.
- Dodatkowy sos podawaj w sosjerce.