AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Food To Go

Domowy kebab na ostro

Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowo smacznego, a jednocześnie szybkiego do przygotowania, ten przepis na kebab w placku Lawasz jest strzałem w dziesiątkę! Aromatyczne kawałki kebabu, chrupiące warzywa i kremowy sos, wszystko to zawinięte w ciepły, miękki placek, tworzą połączenie, które zaspokoi nawet największy głód. Idealny na lunch, kolację, a nawet na imprezę z przyjaciółmi – ten przepis to prosty sposób na domową wersję kebaba, której smak długo zapadnie w pamięć. Przygotuj składniki i zabierz się do dzieła!

Domowy kebab na ostro

Składniki

  • 80 dag kebaba z uda
  • 2 ogórki
  • 3 pomidory
  • sałata lodowa
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 1 opakowanie placka LAWASZSos majonezowy do smaku
  • Sos ostry
    • 1 szklanka ostrego keczupu
    • papryczka chili

Sposób przygotowania

Kebab z kurczaka przygotuj według instrukcji:

  • kuchenka mikrofalowa 4-5 min 750 W,
  • piekarnik – 180°C przez 15-20min,
  • frytownica – 3-4 min 160°C-170°C,
  • patelni – na rozgrzanym tłuszczu smażyć na lekkim ogniu przez 5 min.

Domowy kebab – podanie

Można spożyć również po rozmrożeniu (w warunkach chłodniczych czas rozmrożenia max. 24 godziny) i spożyć w czasie nie dłuższym niż 48 godziny od czasu rozmrożenia, przechowując w warunkach chłodniczych.

Myjemy i kroimy warzywa. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w półplastry, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy do smaku zioła.

Placek Lawasz podgrzewamy na patelni. Na środek kładziemy mieszankę warzyw, następnie kawałki kebabu, posypujemy tartym serem, dodajemy 2 – 3 łyżeczki sosu (pomieszany w równych proporcjach majonez z ketchupem lub sosem pomidorowym). Zawijamy placek do środka.

Smacznego!