Składniki
- 80 dag kebaba z uda
- 2 ogórki
- 3 pomidory
- sałata lodowa
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 opakowanie placka LAWASZSos majonezowy do smaku
- Sos ostry
- 1 szklanka ostrego keczupu
- papryczka chili
Sposób przygotowania
Kebab z kurczaka przygotuj według instrukcji:
- kuchenka mikrofalowa 4-5 min 750 W,
- piekarnik – 180°C przez 15-20min,
- frytownica – 3-4 min 160°C-170°C,
- patelni – na rozgrzanym tłuszczu smażyć na lekkim ogniu przez 5 min.
Domowy kebab – podanie
Można spożyć również po rozmrożeniu (w warunkach chłodniczych czas rozmrożenia max. 24 godziny) i spożyć w czasie nie dłuższym niż 48 godziny od czasu rozmrożenia, przechowując w warunkach chłodniczych.
Myjemy i kroimy warzywa. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w półplastry, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce, dodajemy do smaku zioła.
Placek Lawasz podgrzewamy na patelni. Na środek kładziemy mieszankę warzyw, następnie kawałki kebabu, posypujemy tartym serem, dodajemy 2 – 3 łyżeczki sosu (pomieszany w równych proporcjach majonez z ketchupem lub sosem pomidorowym). Zawijamy placek do środka.