Tradycyjnie – szaszłyki z kurczakiem BBQ i warzywami
Jeśli szukasz bezpiecznego pomysłu na pyszne szaszłyki na imprezę, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Aromatyczne kąski z uda kurczaka w sosie BBQ, w połączeniu ze świeżymi warzywami, to wersja, która powinna smakować wszystkim gościom, bez wyjątku.
Składniki
- Kąski z uda kurczaka BBQ (ok. 500 g)
- Papryka czerwona (1 szt.)
- Cebula czerwona (1 szt.)
- Cukinia (1 szt.)
- Pieczarki (200 g)
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozmroź kąski z uda kurczaka.
- Paprykę, cukinię i cebulę pokrój na większe kawałki, pieczarki pozostaw w całości.
- Na szpikulce do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie kawałki kurczaka BBQ, paprykę, cebulę, cukinię i pieczarki.
- Gotowe szaszłyki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez około 10-15 minut, obracając co jakiś czas, aż warzywa zmiękną, a kąski będą gorące i aromatyczne.
Szaszłyki serwuj z frytkami lub ulubionymi surówkami.
Na słodko – szaszłyki z kurczakiem BBQ i ananasem
Szaszłyki z kurczakiem to klasyka na każdą imprezę, a ten przepis z dodatkiem ananasa doda im wyjątkowej słodyczy i świeżości. Pamiętaj, że ten przepis możesz wykorzystać tylko w przypadku, gdy wśród Twoich gości nie ma Włochów lub osób, które… nienawidzą hawajskiej pizzy.
Składniki
- Kąski z uda kurczaka BBQ (ok. 500 g)
- Ananas świeży lub z puszki (ok. 200 g)
- Papryka żółta (1 szt.)
- Cebula biała (1 szt.)
- Miód (opcjonalnie do glazury)
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie
- Ananasa i paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę pokrój na ćwiartki.
- Na szpikulce do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: kawałki kurczaka BBQ, ananasa, paprykę i cebulę.
- Szaszłyki posmaruj miodem dla słodszego smaku.
- Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając co jakiś czas.
- Poczekaj, aż ananas lekko się skarmelizuje, a kąski będą przyrumienione, ale nie wyschnięte.
Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżej kolendry oraz lekką sałatką z rukoli.
Na ostro – pikantne szaszłyki z kurczakiem BBQ i jalapeño
Dla miłośników ostrych potraw, te pikantne szaszłyki z kurczakiem BBQ i jalapeño to doskonały wybór na imprezę. Słodko-ostre połączenie jest ciekawą alternatywą dla klasycznych wersji szaszłyków z kurczakiem na imprezę.
Składniki
- Kąski z uda kurczaka BBQ (ok. 500 g)
- Papryczki jalapeño (4-5 szt.)
- Papryka czerwona (1 szt.)
- Cebula czerwona (1 szt.)
- Sos Sriracha lub inny ostry sos
- Świeża limonka
Przygotowanie
- Papryczki jalapeño przekrój na pół, paprykę i cebulę pokrój na większe kawałki.
- Na szpikulce do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: kawałki kurczaka BBQ, jalapeño, paprykę i cebulę.
- Gotowe szaszłyki skrop sosem sriracha dla ostrego smaku.
- Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez około 10 min., obracając co jakiś czas, aż jalapeño będą miękkie, a kąski będą soczyste i rumiane.
Szaszłyki podawaj z kawałkami świeżej limonki, aby goście mogli dodać sobie kwaskowatości według uznania.
W zależności od tego, jak duża będzie impreza, możesz zdecydować się na jeden przepis lub zrobienie wszystkich trzech naraz. Możesz też żonglować przepisami, tak żeby goście za każdym razem mogli spróbować czegoś nowego. Opisane przepisy będą również pasować do innych propozycji a kategorii produkty HoReCa. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas przepisy na szaszłyki z kurczakiem na imprezę skradną serca (i żołądki) Twoich gości. Życzymy powodzenia i smacznego!