Składniki
- pieczywo żytnie ze słonecznikiem
- masło
- twarożek
- sałata
- polędwica Aves
- papryka
- oliwki/kapary
- ogórek konserwowy
Kanapka z polędwicą – przygotowanie
Tym razem finezyjne kanapki, które świetnie sprawdzą się na imprezie. Możesz je również szybko przygotować na przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Rolada z kurczaka to świetna podstawa do wyczarowania pysznej przekąski!
Smarujemy kromki chleba masłem lub samym twarożkiem. Dobrze sprawdzi się chleb razowy, najlepiej ze słonecznikiem. Lekka gorzkość i chrupiące pestki dodadzą faktury kanapkom. Na to ląduje liść sałaty. Strzępiasta dobrze wygląda, a jej kruchość w połączeniu z delikatną polędwicą to świetne połączenie.
Kroimy w kostkę ogórki konserwowe lub małosolne, paprykę, odsączamy drylowane oliwki. Dla osób lubiących mocniejsze smaki polecamy plasterki pikantnych papryczek czy słonych marynowanych kaparów. Wędlinę składamy na 4 lub formujemy roladki, które wypełniamy przygotowanymi wcześniej składnikami. Wykałaczki pomogą trzymać formę i ułatwią spożywanie. Całość można lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Ziołowy będzie tu idealnym dopełnieniem.