AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Kanapki

Kanapki

Aves

Wiosenna kanapka z pasztetem z żurawiną

Skadniki:

– ulubione pieczywo

– masło

– twarożek aksamitny

– pasztet z żurawiną Aves

– pomidorki koktajlowe

– bazylia

– zioła do dekoracji

Kroimy świeży chleb na nieco grubsze plastry. Świetną bazą będzie tu chleb razowy ziarnisty. Kanapki będą również dobrze smakowały z bułkami, np. włoskie z oliwkami. Pieczywo smarujemy masłem, a następnie nakładamy gładki twarożek. Podbije smak i pomoże składnikom nie uciekać przy konsumpcji 😉

Kolejna warstwa to zdrowe pomidorki koktajlowe pokrojone w grube plastry. Można tez użyć papryki. Nic tak nie pasuje do pomidorów jak bazylia. Świeże listki świetnie się tu komponują.

AVES Polski Producent wędlin i garmażu

Na wierzch ląduje solidny plaster pasztetu z żurawiną. Świetne połączenie kremowego naturalnego pasztetu ze słodyczą i lekkim kwaskiem żurawiny.

Jeszcze gałązka pietruszki lub koperku dla wykończenia. Nie potrzeba soli, przypraw. Połączenie tych składników gwarantuje pyszny start z dobrym nastrojem. Smacznego!

AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Aves

Kanapka z roladą z kurczaka

Skadniki:

– maca, chrupkie pieczywo lub pumpernikiel

– gęsta śmietana lub gładki twarożek

– rolada z kurczaka Aves

– gruby szczypior

– kiełki

Kanapki łączące w sobie różne faktury i smaki. W tym przypadku lekka pikantność wędliny, kiełków, szczypiorku przeciwstawia się słodkiej gładkiej śmietanie (twarożkowi) oraz chrupiącym plastrom pieczywa.
Nie ma tu co pisać, trzeba posmarować, nałożyć plaster wędliny, ozdobić przekrojonym wzdłuż szczypiorem, kiełkami i szybko jeść póki chrupkie. Smacznego!

Aves

Kanapka z polędwicą

Skadniki:

– pieczywo żytnie ze słonecznikiem

– masło

– twarożek

– sałata

– polędwica Aves

– papryka

– oliwki/kapary/…

– ogórek konserwowy

Tym razem finezyjne kanapki, które świetnie sprawdzą się na imprezie. Możesz je również szybko przygotować na przekąskę dla niezapowiedzianych gości.

Smarujemy kromki chleba masłem lub samym twarożkiem. Dobrze sprawdzi się chleb razowy, najlepiej ze słonecznikiem. Lekka gorzkość i chrupiące pestki dodadzą faktury kanapkom. Na to ląduje liść sałaty. Strzępiasta dobrze wygląda, a jej kruchość w połączeniu z delikatną polędwicą to świetne połączenie.

AVES Polski Producent wędlin i garmażu

Kroimy w kostkę ogórki konserwowe lub małosolne, paprykę, odsączamy drylowane oliwki. Dla osób lubiących mocniejsze smaki polecamy plasterki pikantnych papryczek czy słonych marynowanych kaparów. Wędlinę składamy na 4 lub formujemy roladki, które wypełniamy przygotowanymi wcześniej składnikami. Wykałaczki pomogą trzymać formę i ułatwią spożywanie. Całość można lekko oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Ziołowy będzie tu idealnym dopełnieniem.