AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Kanapki

Ciabatta z kurczakiem i mozzarellą

Włoskie pszenne pieczywo ciabatta często wykorzystywane jest przez właścicieli punktów gastronomicznych do serwowania kanapek na ciepło, jak i na zimno. Ciabatta z kurczakiem i pysznymi dodatkami to przekąska ciesząca się dużym zainteresowaniem klientów.

Ciabatta najlepiej smakuje z kurczakiem i w takim towarzystwie stanowi syty, pełnoprawny posiłek, który można skonsumować na szybko w przerwie od pracy lub podczas zakupów. Wariacji kanapek i zapiekanek może być wiele, najpopularniejsza z nich to ciabatta z kurczakiem, o czym świadczą liczne zapytania w wyszukiwarkach internetowych „ciabatta z kurczakiem jak zrobić”. Ciabatta z kurczakiem na ciepło wymaga podgrzania w piekarniku, air fryerze lub na elektrycznym grillu. Częstym dodatkiem do niej jest mozzarella, która pięknie rozpuszcza się w zapiekance.

Ciabatta z kurczakiem i mozzarellą z dodatkiem ziół, warzyw czy oliwek smakuje wybornie i jest prostym sposobem na urozmaicenie oferty gastronomicznej sektora HoRe Ca np. piekarni, czy baru, ponieważ jej przygotowanie jest stosunkowo proste i szybkie.

Poniżej trzy pomysły z wykorzystaniem idealnego połączenia: ciabatta i stripsy chrupiące pokrojone w paski.

Ciabatta z kurczakiem

Ciabatta z kurczakiem, mozzarellą i zielonym pesto

Składniki:

  • Ciabatta
  • strips cięty w paski
  • Olej roślinny
  • Pomidory
  • Zielone pesto
  • Mozzarella
  • Świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy lekko gotową Kostkę z fileta z kurczaka Aves.

2. Kroimy mozzarellę w cienkie plastry.

3. Kroimy pomidora na plasterki, siekamy bazylię.

4. Przepoławiamy nożem ciabattę na dwie połówki. Jedną stronę pieczywa smarujemy pesto.

5. Na posmarowaną pesto połówkę kładziemy kurczaka, pomidora i mozzarellę. Dodajemy bazylię i przykrywamy całość drugą połówką.

6. Nagrzewamy piekarniki do 180°C i pieczemy ciabattę przez około 10 minut.

Ciabatta z kurczakiem i zielonym pesto

Ciabatta z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Ciabatta
  • strips cięty w paski
  • Mozzarella
  • Olej roślinny
  • Sałata lodowa
  • Suszone pomidory w zalewie z oliwą
  • Czerwona cebula
  • Ketchup i majonez

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy lekko gotową Kostkę z fileta z kurczaka Aves.

2. Kroimy mozzarellę w cienkie plastry.

3. Kroimy pomidora w paski.

4. Szatkujemy drobno cebulę i mieszamy ją z ketchupem oraz majonezem.

5. Przepoławiamy ciabattę na pół. Jedną połówkę smarujemy przygotowanym sosem.

6. Na posmarowaną sosem połówkę wykładamy kurczaka, pomidory, następnie sałatę. Na sałatę kładziemy plastry mozzarelli.

7. Ciabattę podajemy jako kanapkę na zimno lub na ciepło zapieczoną w piekarniku w temperaturze do 180°C przez około 10 minut.

Ciabatta z kurczakiem, rukolą i oliwkami

Składniki:

  • Ciabatta
  • strips cięty w paski
  • Olej roślinny
  • Pomidory
  • Rukola
  • Czarne oliwki
  • Oregano

Sposób przygotowania:

1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy gotową Kostkę z fileta z kurczaka Aves. Na koniec posypujemy mięso oregano.

2. Kroimy pomidory w cienkie plasterki.

3. Kroimy pomidora na plasterki, siekamy bazylię.

4. Przepoławiamy ciabattę na dwie części. Na jedną połówkę wykładamy kurczaka, oliwki, pomidora i rukolę.

5. Zapiekamy ciabattę w piekarniku w temperaturze do 180°C przez kilka minut.

Ciabatta z kurczakiem i oliwkami

Ciabatta z kurczakiem to propozycja łatwa i szybka w przygotowania, a co najważniejsze można ją dostosować do indywidualnych preferencji. Zainspiruj się naszymi przepisami i stwórz własną interpretację ciabatty z kurczakiem.

Poznaj więcej inspiracji: Domowy kebab z kurczaka z frytkami.

Smacznego!