Domowy kebab z kurczaka z frytkami

Pyszny kebab z kurczaka z frytkami, czyli kebab amerykański, to bardzo proste do przygotowania danie, pod warunkiem że zaopatrzyliśmy się w kebab – pocięte kawałki mięsa do podsmażenia, przygotowane w pikantnych przyprawach.

Chcesz zaserwować innym proste, syte danie o intensywnym smaku Orientu? Zrobisz to bardzo łatwo z kebabem z kurczaka Aves z oferty produkty horeca. Starannie wyselekcjonowane mięso z uda kurczak jest soczyste i pełne smaku dzięki procesowi marynowania z użyciem intensywnych orientalnych przypraw. Poznaj przepis na domowy kebab z kurczaka w trzech różnych wariantach: z pikantnym sosem harissa, z grillowanymi warzywami i z sosem czosnkowym. Proste do przyrządzenia w każdym lokalu gastronomicznym i w domu.

Domowy kebab z kurczaka

Kebab z kurczaka – przepis z harissą

Harissa to ostra pasta na bazie papryczek chili i czosnku, używana w kuchni libijskiej i tunezyjskiej. Jej składnikiem jest także oliwa, czasami przyprawy: kolendra, kmin rzymski czy kminek. Harissę można przygotować samodzielnie, na bazie gotowej sproszkowanej przyprawy, albo kupić gotową w tubce, słoiczku lub puszce.

Składniki:

  • Kebab z kurczaka
  • Ziemniaki pokrojone na frytki
  • Olej roślinny
  • Tortilla
  • Ogórek świeży, w plasterkach
  • Cebula dymka
  • Sos: jogurt naturalny, harissa, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy frytki na głębokim oleju lub przygotowujemy je w piekarniku.
  2. W międzyczasie podsmażamy kawałki kebaba na patelni, do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
  3. W miseczce łączymy składniki na pikantny sos, który nada daniu soczystość i wzmocni jego orientalny charakter: jogurt mieszamy z harissą, dodajemy sok z cytryny do smaku.
  4. Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Nakładamy na nią kebab z kurczaka, plastry ogórka i posiekaną cebulkę dymkę. Polewamy sosem harissa.
  5. Całość wykładamy na talerz i serwujemy z frytkami.

Kebab harissa od Aves
Kebab z kurczaka z harissą

Kebab z kurczaka – przepis  z grillowanymi warzywami i sosem tahini

Tahini to aromatyczna pasta na bazie ziaren sezamu, popularna w azjatyckiej kuchni Bliskiego Wschodu, Chin, Korei. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić gotową w słoiczku.

Składniki:

  • Kebab z kurczaka
  • Ziemniaki na frytki
  • Olej roślinny
  • Chlebki naan lub pita
  • Cukinia, bakłażan i papryka, pokrojone w plastry
  • Cebula dymka
  • Sos: tahini, cytryna, czosnek, woda, sól

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ziemniaki na frytki, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.
  2. Podsmażamy kebab z kurczaka na patelni aż do uzyskania pięknych złotych, chrupiących kawałków.
  3. Na patelni grillowej przyrządzamy cukinię, bakłażan i paprykę z dodatkiem oliwy,  możemy dodać również odrobinę soli do smaku.
  4. Przygotowujemy sos tahini, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji: pastę tahini z sokiem z cytryny, wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną soli. 
  5. Na chlebek naan lub pitę nakładamy kebab z kurczaka, grillowane warzywa, polewamy sosem tahini.
  6. Tak przygotowany domowy kebab z kurczaka podajemy z frytkami.

Kebab tahini od Aves
Kebab z kurczaka z sosem tahini

Kebab z kurczaka – przepis z sosem czosnkowym

Składniki:

  • Kebab z kurczaka
  • Ziemniaki, pokrojone na frytki
  • Olej roślinny
  • Sałata lodowa posiekana
  • Pomidory pokrojone w plastry
  • Czerwona cebula pokrojona w krążki
  • Sos: majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Smażymy frytki na głębokim oleju albo przyrządzamy je w piekarniku.
  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki kebaba do chrupkości.
  3. W miseczce przyrządzamy sos czosnkowy, mieszając jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Wykładamy domowy kebab z kurczaka z frytkami na talerz, kładziemy obok pokrojoną sałatę, pomidory i cebulę, polewamy danie sosem czosnkowym.

Kebab z sosem czosnkowym od Aves
Kebab z kurczaka z sosem czosnkowym

Każda z tych wersji domowego kebabu z kurczaka oferuje unikalne połączenie smaków, które zaspokoi różnorodne gusta. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pikantną harissę, aromatyczne grillowane warzywa z tahini, czy klasyczny sos czosnkowy, każda opcja z pewnością wprowadzi odrobinę Orientu na Twój talerz.

Poznaj więcej inspiracji: Domowy kebab na ostro.

Smacznego!