Kebab z kurczaka – przepis z harissą
Harissa to ostra pasta na bazie papryczek chili i czosnku, używana w kuchni libijskiej i tunezyjskiej. Jej składnikiem jest także oliwa, czasami przyprawy: kolendra, kmin rzymski czy kminek. Harissę można przygotować samodzielnie, na bazie gotowej sproszkowanej przyprawy, albo kupić gotową w tubce, słoiczku lub puszce.
Składniki:
- Kebab z kurczaka
- Ziemniaki pokrojone na frytki
- Olej roślinny
- Tortilla
- Ogórek świeży, w plasterkach
- Cebula dymka
- Sos: jogurt naturalny, harissa, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Smażymy frytki na głębokim oleju lub przygotowujemy je w piekarniku.
- W międzyczasie podsmażamy kawałki kebaba na patelni, do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
- W miseczce łączymy składniki na pikantny sos, który nada daniu soczystość i wzmocni jego orientalny charakter: jogurt mieszamy z harissą, dodajemy sok z cytryny do smaku.
- Na suchej patelni podgrzewamy tortillę. Nakładamy na nią kebab z kurczaka, plastry ogórka i posiekaną cebulkę dymkę. Polewamy sosem harissa.
- Całość wykładamy na talerz i serwujemy z frytkami.

Kebab z kurczaka – przepis z grillowanymi warzywami i sosem tahini
Tahini to aromatyczna pasta na bazie ziaren sezamu, popularna w azjatyckiej kuchni Bliskiego Wschodu, Chin, Korei. Można ją przygotować samodzielnie lub kupić gotową w słoiczku.
Składniki:
- Kebab z kurczaka
- Ziemniaki na frytki
- Olej roślinny
- Chlebki naan lub pita
- Cukinia, bakłażan i papryka, pokrojone w plastry
- Cebula dymka
- Sos: tahini, cytryna, czosnek, woda, sól
Sposób przygotowania:
- Kroimy ziemniaki na frytki, smażymy je na głębokim oleju lub pieczemy w piekarniku.
- Podsmażamy kebab z kurczaka na patelni aż do uzyskania pięknych złotych, chrupiących kawałków.
- Na patelni grillowej przyrządzamy cukinię, bakłażan i paprykę z dodatkiem oliwy, możemy dodać również odrobinę soli do smaku.
- Przygotowujemy sos tahini, mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji: pastę tahini z sokiem z cytryny, wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną soli.
- Na chlebek naan lub pitę nakładamy kebab z kurczaka, grillowane warzywa, polewamy sosem tahini.
- Tak przygotowany domowy kebab z kurczaka podajemy z frytkami.

Kebab z kurczaka – przepis z sosem czosnkowym
Składniki:
- Kebab z kurczaka
- Ziemniaki, pokrojone na frytki
- Olej roślinny
- Sałata lodowa posiekana
- Pomidory pokrojone w plastry
- Czerwona cebula pokrojona w krążki
- Sos: majonez, jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Smażymy frytki na głębokim oleju albo przyrządzamy je w piekarniku.
- W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki kebaba do chrupkości.
- W miseczce przyrządzamy sos czosnkowy, mieszając jogurt z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Wykładamy domowy kebab z kurczaka z frytkami na talerz, kładziemy obok pokrojoną sałatę, pomidory i cebulę, polewamy danie sosem czosnkowym.

Każda z tych wersji domowego kebabu z kurczaka oferuje unikalne połączenie smaków, które zaspokoi różnorodne gusta. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pikantną harissę, aromatyczne grillowane warzywa z tahini, czy klasyczny sos czosnkowy, każda opcja z pewnością wprowadzi odrobinę Orientu na Twój talerz.
Poznaj więcej inspiracji: Domowy kebab na ostro.