AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Kanapki

Kanapki z paprykarzem i jajkiem

Paprykarz drobiowy to świetna, pożywna baza do kanapek. Paprykarz z kurczaka na kanapki może występować w zestawie z jajkiem sadzonym, pomidorem, sałatą, roszponką czy rukolą, a także pestkami dyni, orzechami itp. Paprykarz może spełniać również rolę dodatku do dania obiadowego.

W różnych kuchniach świata termin „paprykarz” może odnosić się do potraw, w których główną rolę grają papryka lub przyprawy na bazie różnego rodzaju papryk. Dania te mogą mieć formę gulaszową, pasty, konserwy czy też sosu. W Polsce czasów PRL-u popularność zdobył paprykarz szczeciński na bazie ryb, jednak obecnie równie popularną formą paprykarzu jest paprykarz węgierski, często stosowany w kuchni środkowoeuropejskiej – potrawa z mięsa, cebuli, papryki w proszku oraz kwaśnej śmietany.

Kanapka z paprykarzem

Paprykarz z kurczaka na kanapki – smacznie i zdrowo

Wśród paprykarzy dostępnych obecnie na polskim rynku wyróżnia się paprykarz drobiowy Aves. To wyśmienite danie, parzone i opiekane, gotowe do pokrojenia w zwarte, estetyczne plastry. Delikatność mięsa z kurczaka spotyka się tu z miękkością gotowanego ryżu, a wyrazistości nadaje koncentrat pomidorowy oraz aromatyczne przyprawy. Taki paprykarz to pożądany element szwedzkich stołów, posiłków w jadłodajniach i ośrodkach wczasowych oraz różnego rodzaju przyjęć i cateringów. Na jego bazie można zaoferować gościom zarówno wyśmienite propozycje śniadaniowe, obiadowe jak i kolacje czy obiadokolacje. Niezależnie od pory dnia, prowadząc bar, jadłodajnię czy restaurację, możemy zaoferować naszym klientom proste, lecz przepyszne i pięknie się prezentujące syte przekąski w postaci kanapek z paprykarzem.

Kanapki z paprykarzem i jajkiem sadzonym oraz rukolą

Składniki:

  • Paprykarz drobiowy Aves
  • Bułka grahamka, kajzerka lub bagietka
  • Rukola
  • Jajka
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Bagietkę lub bułkę przekrawamy na pół. Podgrzewamy lub zapiekamy, aby były chrupiące.

2. Na dolną połówkę kładziemy grube plastry Paprykarza Aves z kurczaka.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka sadzone, doprawiając je solą i pieprzem.

4. Na połówce bułki z paprykarzem kładziemy listki rukoli i przykrywamy jajkami sadzonymi.

5. Przykrywamy drugą połówką. Kanapka z paprykarzem, jajkiem i rukolą gotowa!

Kanapki z paprykarzem, pomidorem i pestkami dyni

Składniki:

  • Paprykarz drobiowy Aves
  • Bagietka, bułka grahamka lub kajzerka
  • Sałata rzymska
  • Pomidor
  • Masło
  • Pestki dyni, słonecznika, orzechy
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przekrawamy pieczywo na pół, smarujemy obie połówki masłem.

2. Na dolnej połówce układamy sałatę rzymską. Kroimy paprykarz z kurczaka na kanapki na grube plastry.

3. Kroimy pomidora, wykładamy na kanapkę, delikatnie solimy.

4. Posypujemy kanapkę pestkami: dyni, słonecznika, orzechami – według uznania.

5. Przykrywamy drugą połówką, serwujemy

Kanapka z paprykarzem i pomidorem
Kanapka z parykarzem drobiowym

Kanapka z paprykarzem może także występować w wersji ze świeżym ogórkiem czy papryką, dodatkiem różnego rodzaju aromatycznych dressingów na bazie jogurtu, majonezu czy śmietany. Produkty horeca zapewniają wygodę i oszczędność czasu, dzięki temu można szybko przygotować wysokiej jakości dania bez potrzeby długotrwałego gotowania czy obróbki. Takie rozwiązanie jest szczególnie przydatne w gastronomii, gdzie liczy się zarówno efektywność, jak i smak. 

Kanapki z paprykarzem drobiowym Aves to szybka, smaczna i pożywna propozycja, która świetnie sprawdza się zarówno w domowej kuchni, jak i w ofercie gastronomicznej. Warto wzbogacić je o świeże warzywa, jajka czy różnorodne pestki, tworząc smaczne, zdrowe i estetyczne kanapki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających. To idealna opcja na szybkie posiłki w barach, restauracjach czy cateringach. Poznaj więcej inspiracji: Kanapka z polędwicą.

Smacznego!