Paprykarz z kurczaka na kanapki – smacznie i zdrowo
Wśród paprykarzy dostępnych obecnie na polskim rynku wyróżnia się paprykarz drobiowy Aves. To wyśmienite danie, parzone i opiekane, gotowe do pokrojenia w zwarte, estetyczne plastry. Delikatność mięsa z kurczaka spotyka się tu z miękkością gotowanego ryżu, a wyrazistości nadaje koncentrat pomidorowy oraz aromatyczne przyprawy. Taki paprykarz to pożądany element szwedzkich stołów, posiłków w jadłodajniach i ośrodkach wczasowych oraz różnego rodzaju przyjęć i cateringów. Na jego bazie można zaoferować gościom zarówno wyśmienite propozycje śniadaniowe, obiadowe jak i kolacje czy obiadokolacje. Niezależnie od pory dnia, prowadząc bar, jadłodajnię czy restaurację, możemy zaoferować naszym klientom proste, lecz przepyszne i pięknie się prezentujące syte przekąski w postaci kanapek z paprykarzem.
Kanapki z paprykarzem i jajkiem sadzonym oraz rukolą
Składniki:
- Paprykarz drobiowy Aves
- Bułka grahamka, kajzerka lub bagietka
- Rukola
- Jajka
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bagietkę lub bułkę przekrawamy na pół. Podgrzewamy lub zapiekamy, aby były chrupiące.
2. Na dolną połówkę kładziemy grube plastry Paprykarza Aves z kurczaka.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka sadzone, doprawiając je solą i pieprzem.
4. Na połówce bułki z paprykarzem kładziemy listki rukoli i przykrywamy jajkami sadzonymi.
5. Przykrywamy drugą połówką. Kanapka z paprykarzem, jajkiem i rukolą gotowa!
Kanapki z paprykarzem, pomidorem i pestkami dyni
Składniki:
- Paprykarz drobiowy Aves
- Bagietka, bułka grahamka lub kajzerka
- Sałata rzymska
- Pomidor
- Masło
- Pestki dyni, słonecznika, orzechy
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przekrawamy pieczywo na pół, smarujemy obie połówki masłem.
2. Na dolnej połówce układamy sałatę rzymską. Kroimy paprykarz z kurczaka na kanapki na grube plastry.
3. Kroimy pomidora, wykładamy na kanapkę, delikatnie solimy.
4. Posypujemy kanapkę pestkami: dyni, słonecznika, orzechami – według uznania.
5. Przykrywamy drugą połówką, serwujemy
Kanapka z paprykarzem może także występować w wersji ze świeżym ogórkiem czy papryką, dodatkiem różnego rodzaju aromatycznych dressingów na bazie jogurtu, majonezu czy śmietany. Produkty horeca zapewniają wygodę i oszczędność czasu, dzięki temu można szybko przygotować wysokiej jakości dania bez potrzeby długotrwałego gotowania czy obróbki. Takie rozwiązanie jest szczególnie przydatne w gastronomii, gdzie liczy się zarówno efektywność, jak i smak.
Kanapki z paprykarzem drobiowym Aves to szybka, smaczna i pożywna propozycja, która świetnie sprawdza się zarówno w domowej kuchni, jak i w ofercie gastronomicznej. Warto wzbogacić je o świeże warzywa, jajka czy różnorodne pestki, tworząc smaczne, zdrowe i estetyczne kanapki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających. To idealna opcja na szybkie posiłki w barach, restauracjach czy cateringach. Poznaj więcej inspiracji: Kanapka z polędwicą.