Składniki
- ulubione pieczywo
- masło
- twarożek aksamitny
- pasztet z żurawiną Aves
- pomidorki koktajlowe
- bazylia
- zioła do dekoracji
Wiosenna kanapka z pasztetem – przygotowanie
Kroimy świeży chleb na nieco grubsze plastry. Świetną bazą będzie tu chleb razowy ziarnisty. Kanapki będą również dobrze smakowały z bułkami, np. włoskie z oliwkami. Pieczywo smarujemy masłem, a następnie nakładamy gładki twarożek. Podbije smak i pomoże składnikom nie uciekać przy konsumpcji 😉
Kolejna warstwa to zdrowe pomidorki koktajlowe pokrojone w grube plastry. Można też użyć papryki. Nic tak nie pasuje do pomidorów jak bazylia. Świeże listki świetnie się tu komponują.
Na wierzch pasztet z żurawiną. Świetne połączenie kremowego naturalnego pasztetu ze słodyczą i lekkim kwaskiem żurawiny.
Jeszcze gałązka pietruszki lub koperku dla wykończenia. Nie potrzeba soli, przypraw. Połączenie tych składników gwarantuje pyszny start z dobrym nastrojem.