Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i karmelizowaną cebulą
Składniki:
- Filet maślany z kurczaka dostępny w ofercie wędliny dla gastronomii , pokrojony w cienkie plastry
- Chleb żytni
- Karmelizowana cebula (przygotowana na maśle z odrobiną brązowego cukru)
- Ser brie
- Rukola
- Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
Sposób przygotowania – pasta z dyni:
- W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku pieczemy pokrojoną dynię przez ok. 35-45 min. aż będzie miękka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dynię, odrobinę cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne.
- Po ostudzeniu blendujemy.
Sposób przygotowania – kanapki:
Przygotowanie kanapek
- Smarujemy kanapki obficie pastą z dyni.
- Na jednej z kromek układamy plastry kurczaka maślanego, karmelizowaną cebulę, cienkie plastry sera brie i kilka listków rukoli.
- Zapiekamy, aż do rozpuszczenia się sera brie.

Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i suszonymi pomidorami
Składniki:
- Filet maślany z kurczaka, pokrojony w cienkie plastry
- Ciabatta lub bagietka
- Suszone pomidory w oleju, pokrojone w cienkie paski
- Mozzarella
- Listki bazylii
- Rukola lub roszponka
- Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, czosnek, sok z cytryny
Sposób przygotowania – pasta z dyni:
- Pieczemy pokrojoną dynię przez ok. 35-45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni, aż do miękkości.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny do smaku.
- Po ostudzeniu całość blendujemy, aż dynia uzyska konsystencję pasty.
Sposób przygotowania – kanapki:
Przygotowanie kanapek
- Przekrawamy pieczywo na połówki i smarujemy obie pastą z dyni.
- Na dolnej części kładziemy plastry kurczaka maślanego, suszone pomidory i plasterki mozzarelli.
- Przystrajamy listkami bazylii oraz roszponki lub rukoli.
- Zapiekamy, aż do rozpuszczenia się mozzarelli.

Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i pieczonymi warzywami
Składniki:
- Filet maślany z kurczaka, pokrojony w cienkie plastry
- Chleb wiejski lub orkiszowy
- Pieczone warzywa – czerwona cebula, bataty, papryka, cukinia
- Prażone pestki dyni
- Ser feta
- Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, imbir, kumin, miód
Sposób przygotowania – pasta z dyni do kanapki:
- Pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni, aż do miękkości – przez ok. 35-45 min.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą dodajemy upieczoną dynię, odrobinę miodu do smaku oraz przyprawy: imbir i kumin.
- Przekładamy do blendera i blendujemy na pastę.
Sposób przygotowania – pieczone warzywa do kanapki:
- Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku.
- Pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni, przez ok. 30 minut.
Sposób przygotowania – kanapki z pastą z dyni, warzywami i kurczakiem:
Przygotowanie kanapek
- Smarujemy obficie kromki chleba pastą z dyni.
- Na jedną z kromek wykładamy plastry kurczaka maślanego, na nie pieczone warzywa.
- Posypujemy prażonymi pestkami dyni i pokruszonym serem feta.
- Na jedną z kromek wykładamy plastry kurczaka maślanego, na nie pieczone warzywa.
- Zapiekamy w piekarniku.

Każda z tych jesiennych kanapek z pastą z dyni to wyjątkowe połączenie smaków, które doskonale oddaje klimat tej pory roku. Wprowadź do swojej oferty odrobinę jesiennego uroku i spraw, by Twoje dania wyróżniały się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Poznaj więcej inspiracji: Kanapka z polędwicą.