Jesienne kanapki z pastą z dyni

Jesienią czas na wplecenie do swojej oferty gastronomicznej dań z dynią. O ile zupa dyniowa to oczywistość, tak nie wszyscy wiedzą, że pieczywo z pastą z dyni, z plastrem kurczaka maślanego i ożywiającymi smak warzywami, stanowią doskonałe uzupełnienie jesiennej oferty lokali gastronomicznych i firm cateringowych.

Prezentujemy trzy przepisy na jesienne kanapki z pastą z dyni. Jako baza posłuży nam filet maślany z kurczaka Aves – garmażeryjny wyrób, parzony, opiekany, który jest bardzo łatwy do porcjowania, więc świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek na ciepło i na zimno.

Jesienne kanapki z filetem maślanym

Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i karmelizowaną cebulą 

Składniki:

  • Filet maślany z kurczaka dostępny w ofercie wędliny dla gastronomii , pokrojony w cienkie plastry
  • Chleb żytni
  • Karmelizowana cebula (przygotowana na maśle z odrobiną brązowego cukru)
  • Ser brie
  • Rukola
  • Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Sposób przygotowania – pasta z dyni:

  1. W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku pieczemy pokrojoną dynię przez ok. 35-45 min. aż będzie miękka.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dynię, odrobinę cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne.
  3. Po ostudzeniu blendujemy.

Sposób przygotowania – kanapki:

Przygotowanie kanapek

  1. Smarujemy kanapki obficie pastą z dyni.
  2. Na jednej z kromek układamy plastry kurczaka maślanego, karmelizowaną cebulę, cienkie plastry sera brie i kilka listków rukoli.
  3. Zapiekamy, aż do rozpuszczenia się sera brie.

Jesienna kanapka z filetem maślanym i karmelizowaną cebulką
Kanapka z filetem maślanym i karmelizowaną cebulką

Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • Filet maślany z kurczaka, pokrojony w cienkie plastry
  • Ciabatta lub bagietka
  • Suszone pomidory w oleju, pokrojone w cienkie paski
  • Mozzarella
  • Listki bazylii
  • Rukola lub roszponka
  • Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, czosnek, sok z cytryny

Sposób przygotowania – pasta z dyni:

  1. Pieczemy pokrojoną dynię przez ok. 35-45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni, aż do miękkości. 
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy upieczoną dynię, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny do smaku.
  3. Po ostudzeniu całość blendujemy, aż dynia uzyska konsystencję pasty.

Sposób przygotowania – kanapki:

Przygotowanie kanapek

  1. Przekrawamy pieczywo na połówki i smarujemy obie pastą z dyni.
  2. Na dolnej części kładziemy plastry kurczaka maślanego, suszone pomidory i plasterki mozzarelli.
  3. Przystrajamy listkami bazylii oraz roszponki lub rukoli.
  4. Zapiekamy, aż do rozpuszczenia się mozzarelli.

Jesienna kanapka z filetem maślanym i suszonymi pomidorami
Kanapka z filetem maślanym i suszonymi pomidorami

Kanapka z pastą z dyni, kurczakiem maślanym i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • Filet maślany z kurczaka, pokrojony w cienkie plastry
  • Chleb wiejski lub orkiszowy
  • Pieczone warzywa – czerwona cebula, bataty, papryka, cukinia
  • Prażone pestki dyni
  • Ser feta
  • Pasta z dyni – dynia piżmowa lub Hokkaido, oliwa, imbir, kumin, miód

Sposób przygotowania – pasta z dyni do kanapki:

  1. Pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni, aż do miękkości – przez ok. 35-45 min.
  2. Na patelnię z rozgrzaną oliwą dodajemy upieczoną dynię, odrobinę miodu do smaku oraz przyprawy: imbir i kumin.
  3. Przekładamy do blendera i blendujemy na pastę.

Sposób przygotowania – pieczone warzywa do kanapki:

  1. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku.
  2. Pieczemy na blasze w  piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni, przez ok. 30 minut.

Sposób przygotowania – kanapki z pastą z dyni, warzywami i kurczakiem:

Przygotowanie kanapek

  1. Smarujemy obficie kromki chleba pastą z dyni.
  2. Na jedną z kromek wykładamy plastry kurczaka maślanego, na nie pieczone warzywa.
  3. Posypujemy prażonymi pestkami dyni i pokruszonym serem feta.
  4. Na jedną z kromek wykładamy plastry kurczaka maślanego, na nie pieczone warzywa.
  5. Zapiekamy w piekarniku.

Jesienne kanapki z filetem maślanym i pieczonymi warzywami
Kanapka z filetem maślanym i pieczonymi warzywami

Każda z tych jesiennych kanapek z pastą z dyni to wyjątkowe połączenie smaków, które doskonale oddaje klimat tej pory roku. Wprowadź do swojej oferty odrobinę jesiennego uroku i spraw, by Twoje dania wyróżniały się wyjątkowym smakiem i aromatem. 

Poznaj więcej inspiracji: Kanapka z polędwicą.

Smacznego!