AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Food To Go

Amerykańska sałatka COBB

Sałatka COBB to klasyk amerykańskiej kuchni, który zyskał popularność na całym świecie. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które na talerzu prezentuje się niezwykle efektownie ze względu na wiele różnokolorowych składników. Jest często wybieranym daniem w restauracjach ze względu na uniwersalność składników.

Historia legendarnej sałatki sięga lat 30. XX wieku, a na pomysł jej stworzenia wpadł szef kuchni jednej z restauracji w Los Angeles, do której przychodziły hollywoodzkie sławy. Idea była prosta – ze składników, które znajdowały się w lodówce, stworzyć coś nowego, świeżego, apetycznego. I tak w skład sałatki COBB weszły następujące produkty: grillowana pierś z kurczaka, awokado, boczek, jajko na twardo, ser pleśniowy i sałata. Wszystkie składniki zostały starannie pokrojone i efektownie ułożone na talerzu. Sałatka COBB z kurczakiem szybko zdobyła popularność nie tylko w Kalifornii, ale również na wschodnim wybrzeżu oraz całym USA. Jej największą zaletą, oprócz smaku, jest łatwe i szybkie przygotowanie oraz wartościowość pod względem składników odżywczych. Poszczególne składniki dostarczają nam: 

  • białka (mięso z kurczaka), 
  • zdrowych tłuszczów i witaminy E (awokado), 
  • witaminy B12 i żelaza (boczek), 
  • witaminy D oraz białka (jajka), 
  • wapnia i białka (ser pleśniowy), 
  • witamin A i K, błonnika (sałata). 

 

Sałatka COBB z kurczakiem stała się inspiracją dla wielu amerykańskich kucharzy, którzy zaczęli tworzyć jej różne warianty i nowe kompozycje, polegające na modyfikacji poszczególnych składników, różnorakich dressingach. W takich eksperymentach dużą rolę odgrywają wysokiej jakości artykuły spożywcze dla gastronomii, które pozwalają na przygotowanie zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych wersji tej potrawy. Obecnie spotkamy również warianty wegetariańskie i wegańskie tej amerykańskiej sałatki. Skupmy się jednak na jej klasycznej wersji, czyli z kurczakiem.

Amerykańska sałatka COOB z filetem grillowanym

Sałatka COBB – przepis

Jak zrobić sałatkę COBB? Do stworzenia sałatki COBB posłuży soczysty i chrupiący filet grillowany z kurczaka Aves. Gotowe chrupiące i aromatyczne mięso wystarczy rozmrozić i pokroić, przygrzewając go w piekarniku lub na patelni, na tłuszczu.

Składniki:

  • filet grillowany z kurczaka Aves
  • Boczek
  • Sałata
  • Jajka
  • Avokado
  • Ser pleśniowy, np. roquefort
  • Pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

1. Kroimy boczek i smażymy go, aż będzie chrupiący i nabierze złotego koloru. Następnie odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu, kładąc go na ręczniku papierowym.

2. Kroimy na kawałki grillowanego fileta i podsmażamy na patelni lub w piekarniku.

3. Na talerz wykładamy: sałatę, plastry pokrojonego kurczaka, boczek, pokrojone jajka, awokado oraz połówki pomidorków koktajlowych, które nadadzą tej treściwej sałatce sytości. Dodajemy ser pleśniowy. Cechą charakterystyczną sposobu serwowania tej sałatki jest, by poszczególne składniki nie mieszały się ze sobą, tylko były równo obok siebie ułożone, tworząc piękną, kolorową kompozycję na talerzu.

Amerykańska sałatka COBB – sos

Sałatka COBB wyśmienicie będzie komponować się z dressingiem. Możemy polać ją sosem winegret, sosem blue cheese z niebieskiego sera pleśniowego, majonezu lub jogurtu, i wody, z opcjonalnym dodatkiem czosnku i cebuli lub sosem Cezar z żółtek jaj, francuskiej musztardy, soku z cytryny, anchois, octu winnego, oliwy i parmezanu z dodatkiem czosnku. 

Sałatka COBB z kurczakiem – dodatki

Sałatkę COBB można przyrządzać na wiele sposobów, w zależności od preferencji klientów. Tak naprawdę stałym składnikiem jest kurczak, a pozostałymi składnikami można eksperymentować.  Do przyrządzenia sałatki możemy użyć sałaty rzymskiej, sałaty kolorowej, mixu z rukolą i roszponką, zamiast tradycyjnych pomidorków koktajlowych – pomidorów żółtych, zamiast sera pleśniowego możemy dodać camembert lub ser feta. Możemy wzbogacić dodatkowo wartość odżywczą sałatki za pomocą pestek słonecznika, dyni, orzechów.

Sałatka COBB to idealne danie zarówno na lekki lunch, jak i na efektowną kolację. Jej prostota i bogactwo smaków sprawiają, że każdy może dostosować ją do własnych upodobań, dodając ulubione składniki lub wybierając odpowiedni dressing. Pamiętaj, aby starannie ułożyć składniki na talerzu – to nie tylko podkreśli estetykę dania, ale także pozwoli każdemu cieszyć się różnorodnością smaków.

Poznaj więcej inspiracji: Sałatka z polędwiczkami – chrupiący kurczak.

Smacznego!