Wiadomo, że domowe jedzenie to synonim smaku sygnowany znakiem jakości mamy, babci lub coraz częściej również taty. Każdy w dorosłym życiu szuka tego smaku, dlatego restauracje i bary z „domową kuchnią” cieszą się dużym powodzeniem. Dodaj do swojego menu pozycję „domowy chicken burger”!

Hamburger to typowe amerykańskie danie typu fast food, które jest w Polsce niezmiennie popularne od lat 90. Po zmianie ustroju politycznego w naszym kraju zaczęły wyrastać, jak grzyby po deszczu, liczne budki z fast foodami, a wraz z pojawieniem się w sklepach specjalnego pieczywa do hamburgerów i hot dogów, nasze mamy szybko opanowały sztukę przyrządzania domowych hamburgerów, wkładając w nie całe swoje serce. Danie to często przyrządzane było z mięsa przygotowywanego własnoręcznie, często więc oprócz mięsa wołowego czy wieprzowego był to delikatniejszy w smaku i teksturze kurczak, tzw. chicken burger. Hamburger z kurczaka panierowany to kanapka, która swój smak zawdzięcza również świeżym warzywom oraz sosom.

Domowy chicken burger

Jak przygotować i włączyć do menu chicken burger domowy? 

Najprościej polegać na gotowych burgerach głęboko mrożonych, które można przechowywać w zamrażarce i szybko rozmrozić, podgrzać w mikrofalówce, piekarniku czy air fryerze oraz podsmażyć na patelni. Takim produktem jest Burger drobiowy panierowany Aves z mielonego mięsa kurczaka. Jest delikatny, lecz ma intensywny smak chrupiącą otoczką. 

Domowy hamburger drobiowy panierowany

Składniki:

  • Burger drobiowy panierowany Aves
  • Bułka hamburgerowa z sezamem
  • Sałata rzymska lub lodowa 
  • Cebula
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Sos: majonez, ketchup, musztarda, pieprz, sól, curry

Sposób przygotowania:

1.  Podsmażamy burgery drobiowe na rozgrzanym tłuszczu na patelni, z obu stron.

2. W międzyczasie przygotowujemy domowy sos do hamburgerów, mieszając ze sobą składniki: majonez, ketchup, musztardę oraz przyprawiając pieprzem, solą oraz curry. Odstawiamy do lodówki, aby lekko schłodzić.

3. Na spodniej części bułek wykładamy sałatę, polewamy sosem. Kładziemy chicken burger, polewamy sosem i wykładamy świeże plasterki warzyw: pomidora, ogórka, cebuli, a następnie znów polewamy całość sosem.

4. Przykrywamy górną połowę bułki i podgrzewamy całość w piekarniku, air fryerze lub kuchence mikrofalowej.

Domowy chicken burger z frytkami

Składniki:

  • Burger drobiowy panierowany Aves
  • Frytki
  • Surówka: kapusta pekińska, marchew, jabłko, cebula, ogórki
  • Sos: majonez, czosnek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Smażymy lub pieczemy burgery i frytki.

2. Przygotowujemy surówkę z poszatkowanej kapusty pekińskiej oraz warzyw startych z użyciem tarki o dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Przyrządzamy sos, mieszając przeciśnięty przez praskę czosnek z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4. Serwujemy na dużym talerzu przysmażone na złoto burgery drobiowe panierowane z porcją frytek oraz surówką. Obok na miseczce podajemy sos do polania surówki.

Burger drobiowy panierowany od Aves
Chicken burger z frytkami

Domowy chicken burger to propozycja, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnego fast foodu, jak i zwolenników domowego jedzenia. Zainspiruj się naszymi przepisami w wykorzystanie produktów mrożonych od twórz dania, które zachwycą smakiem!

Poznaj więcej inspiracji: Domowy kebab z kurczaka z frytkami

Smacznego!