Przepis na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym na ostro
Aby zrobić skrzydełka słodko-kwaśne, trzeba najpierw przygotować samo mięso, obtoczyć je w jajku, mące albo odpowiednio zamarynować i upiec. Wybierając mrożonki do lokali gastronomicznych od firmy Aves ten etap mamy już za sobą, ponieważ używamy gotowych skrzydełek w przyprawach Aves, które po rozmrożeniu są gotowe do podgrzania.
Składniki:
- Skrzydełka w przyprawach Aves
Składniki na sos:
- Woda
- Cukier
- Cytryna
- Gęsty bulion lub rosołek drobiowy
- Pikantny ketchup
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy słodko-kwaśny sos: podgrzewamy w garnku wodę, cukier, sok z cytryny, ketchup oraz bulion. Możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
2. Układamy skrzydełka w naczyniu żaroodpornym, polewamy je słodko-kwaśnym sosem i zapiekamy w piekarniku.
Skrzydełka pieczone w sosie słodko-kwaśnym można serwować w towarzystwie frytek, ryżu lub kaszy kus-kus oraz zestawu surówek.
Przepis na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym na zimno lub ciepło
Poniżej inna wersja sosu, tym razem z użyciem m.in. miodu i sosu sojowego.
Składniki:
- Skrzydełka w przyprawach Aves
Składniki na sos:
- Pikantny ketchup
- Miód
- Oliwa z oliwek
- Musztarda
- Sos sojowy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy sos: w misce łączymy ketchup, oliwę, miód, musztardę, sos sojowy oraz sól i pieprz.
2. Skrzydełka w przyprawach układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Całość zapiekamy.
3. Podajemy na ciepło z frytkami lub ryżem i surówką, albo na zimno, jako przekąskę.
Przepis na skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym na winie
Wariacji sosu może być wiele. Kolejna propozycja jest najbardziej wyrafinowana, jeśli chodzi o użyte składniki.
Składniki:
- Skrzydełka w przyprawach Aves
Składniki na sos:
- Mielony imbir
- Słodka sproszkowana papryka
- Granulowana cebula
- Sól czosnkowa
- Białe wino
- Ocet
- Ketchup
- Sos sojowy
- Ananasy z puszki
- Cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
1. W misce łączymy imbir, paprykę, cebulę, sól czosnkową, ocet, ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy oraz dodajemy posiekane ananasy z puszki.
2. Skrzydełka w przyprawach Aves układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je sosem i zapiekamy.
3. Gotowe skrzydełka serwujemy w towarzystwie frytek lub ryżu oraz surówek.
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym to doskonała propozycja dla miłośników intensywnych, wyrazistych smaków. Dzięki różnorodnym wariantom sosów danie można dopasować do gustów klientów, oferując zarówno klasyczne, jak i bardziej egzotyczne kompozycje. Gotowe Skrzydełka w przyprawach Aves pozwalają skrócić czas przygotowania, zapewniając jednocześnie najwyższą jakość i powtarzalność smaku.
Poznaj więcej inspiracji: Filet z kurczaka po włosku