AVES Polski Producent wędlin i garmażu
Food To Go

Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym w duecie z frytkami lub ryżem to intensywne w smaku danie, które uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi klienci restauracji.

Skrzydełka z kurczaka można serwować na ciepło, jak i na zimno. Ich przyrządzenie wymaga wyczucia smaku i odpowiedniego użycia przypraw. Jako firma oferująca produkty drobiowe dla gastronomii, mamy w swojej ofercie skrzydełka w przyprawach Aves, czyli soczyste drobiowe mięso w pieprzowo-paprykowej marynacie. Już same w sobie po upieczeniu czy podgrzaniu są pyszne, ale dlaczego by nie wzbogacić ich smaku wyraźną słodko-kwaśną nutą? Przedstawiamy przepisy na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym.

przepis na skrzydełka w sosie słodko kwaśnym

Przepis na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym na ostro

Aby zrobić skrzydełka słodko-kwaśne, trzeba najpierw przygotować samo mięso, obtoczyć je w jajku, mące albo odpowiednio zamarynować i upiec. Wybierając mrożonki do lokali gastronomicznych od firmy Aves ten etap mamy już za sobą, ponieważ używamy gotowych skrzydełek w przyprawach Aves, które po rozmrożeniu są gotowe do podgrzania.

Składniki:

  • Skrzydełka w przyprawach Aves

Składniki na sos:

  • Woda
  • Cukier
  • Cytryna
  • Gęsty bulion lub rosołek drobiowy
  • Pikantny ketchup

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy słodko-kwaśny sos: podgrzewamy w garnku wodę, cukier, sok z cytryny, ketchup oraz bulion. Możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

2. Układamy skrzydełka w naczyniu żaroodpornym, polewamy je słodko-kwaśnym sosem i zapiekamy w piekarniku.

Skrzydełka pieczone w sosie słodko-kwaśnym można serwować w towarzystwie frytek, ryżu lub kaszy kus-kus oraz zestawu surówek.

skrzydełka słodko-kwaśne
Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Przepis na skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym na zimno lub ciepło

Poniżej inna wersja sosu, tym razem z użyciem m.in. miodu i sosu sojowego.

Składniki:

  • Skrzydełka w przyprawach Aves

Składniki na sos:

  • Pikantny ketchup
  • Miód
  • Oliwa z oliwek
  • Musztarda
  • Sos sojowy
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy sos: w misce łączymy ketchup, oliwę, miód, musztardę, sos sojowy oraz sól i pieprz.

2. Skrzydełka w przyprawach układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Całość zapiekamy.

3. Podajemy na ciepło z frytkami lub ryżem i surówką, albo na zimno, jako przekąskę.

skrzydelka z kurczaka w sosie slodko kwasnym
Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podane z ziemniakami

Przepis na skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym na winie

Wariacji sosu może być wiele. Kolejna propozycja jest najbardziej wyrafinowana, jeśli chodzi o użyte składniki.

Składniki:

  • Skrzydełka w przyprawach Aves

Składniki na sos:

  • Mielony imbir
  • Słodka sproszkowana papryka
  • Granulowana cebula
  • Sól czosnkowa
  • Białe wino
  • Ocet
  • Ketchup
  • Sos sojowy
  • Ananasy z puszki
  • Cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

1. W misce łączymy imbir, paprykę, cebulę, sól czosnkową, ocet, ketchup, sos sojowy, cukier trzcinowy oraz dodajemy posiekane ananasy z puszki.

2. Skrzydełka w przyprawach Aves układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je sosem i zapiekamy.

3. Gotowe skrzydełka serwujemy w towarzystwie frytek lub ryżu oraz surówek.

skrzydelka z kurczaka w sosie slodko kwasnym
Skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z frytkami

Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym to doskonała propozycja dla miłośników intensywnych, wyrazistych smaków. Dzięki różnorodnym wariantom sosów danie można dopasować do gustów klientów, oferując zarówno klasyczne, jak i bardziej egzotyczne kompozycje. Gotowe Skrzydełka w przyprawach Aves pozwalają skrócić czas przygotowania, zapewniając jednocześnie najwyższą jakość i powtarzalność smaku.

Poznaj więcej inspiracji: Filet z kurczaka po włosku

Smacznego!